Kinds of Kindness

In de praktijk. Ontwikkelhouse sessies [10]: Kinds of Kindness

Vorige week zag ik de film 'Kinds of Kindness' van Yorgos Lanthimos. Een aanrader! Alleen de titel fascineerde me al: verschillende uitingen van aardig zijn voor ‘n ander.

De film toont een absurde wereld die pijnlijk raakt aan de dag dagelijkse werkelijkheid: de film laat zien hoe ver we gaan om erbij te horen en hoe destructief liefde kan zijn (en da's niet enkel mijn perceptie en projectie lees ik in de Filmkrant). Het is een film die je de afschuw laat voelen van allerlei, vaak schokkende uitingen van liefde. Of: waarom slimme mensen, domme dingen doen.

Het zijn drie films van ongeveer een uur, met steeds weer dezelfde briljante acteurs. De keuze voor deze vorm en duur deed mij ook ervaren dat we allemaal, onbewust, regelmatig een rol spelen in dit leven. Terugkerend in alle drie de films is dat het steeds gaat om relaties tussen geliefden of familie. En dat we misbruiken en ons laten misbruiken. Uit liefde. Om er bij te horen.

“Some of them want to abuse you, some o f them want to be abused. Sweet dreams are made of this.” Heerlijk ook hoe dit fantastische nummer weer een nieuwe lading krijgt. “Love Will Tear Us Apart” zou ook treffend zijn geweest…

Daags na het zien van de film zit ik samen met een coachee die regelmatig verstrikt raakt in pleasend gedrag. In z'n werk, in z'n relatie, met zijn zus. Wat innerlijke spanningen oplevert. En ongelijkwaardige relaties die zo langzamerhand beginnen te schuren.

Als volwassenen reageren we heel vaak vanuit wat 'Aangepast Kind' wordt genoemd*: gedrag waartoe je als kind besloot om aan de verwachtingen van je ouders of ouderfiguren te voldoen. Bijvoorbeeld aardig zijn en conflict mijden. Uit liefde. Om er bij te horen. We denken niet bewust na over deze toen bedachte regels voordat we besluiten er ons in een dag dagelijkse situatie aan te houden. We zijn in zogenaamd 'Negatief (of niet-ok) Aangepast Kind’ als we gedrag uit onze kinderjaren herhalen dat niet (meer) past bij onze volwassen situatie in het hier en nu. Het is onbewust een miskenning van je volwassen mogelijkheden, waar de situatie waar je je in bevindt om vraagt. Een 'kind of kindness' dat niet meer dient.

De kunst is achterhaalde patronen te vervangen door nieuwe die volledig gebruikmaken van onze volwassen mogelijkheden. Door verbinding te zoeken met je persoonlijke schaduw en projecties of delen daarvan, en deze door zelfreflectie in je onbewuste te brengen. Waardoor je zowel vriendelijk kan blijven ('My religion is simple. My religion is kindness'), als radicaal eerlijk.

Hoe aardig en tegelijkertijd eerlijk ben jij?

Wil je ook meer zicht op jouw 'Kinds of Kindness'? Laat je ook inspireren door de film!

En je bent welkom op een prachtige plek, het Ontwikkelhouse in Schoorl, voor:

- Persoonlijke coaching

- Executive coaching

- Team coaching

- Opstellingen

- Reflact©-meting

- Intervisie

- Wezenlijke wandeling

Rudi Hartmans

+31 6 50 62 17 15

www.bewegendedelen.nl

*Transactionele Analyse [Eric Berne]

Vorige
Vorige

Wezenlijke Wandeling

Volgende
Volgende

“Waar ben je van?”