
ONTWIKKELHOUSE SESSIES

Systemische Speeltuin: Moederszonen
Wat is een moederszoon? Wat maakt dat je kan spreken van een set aan patronen die door vele mannen worden herkend?
Uit de literatuur komt o.a.: De levenskracht voor moederszonen is vrouwen redden, én al datgene als gelijkwaardig is aan vrouwen, zoals de aarde redden, of groepen, of organisaties.
Welke bewegingen maakt een moederszoon nog meer? Wat zijn z’n talenten en schaduwkanten? Heeft het zin er überhaupt op een generaliserende manier over te praten? En stel dat je een moederszoon bent, wat betekent dat dan voor jou in het hier en het nu, in je dagelijks functioneren in je werk en je relaties met anderen?
Geïnspireerd door het Systeemlab Vadersdochters van Barbara Hoogenboom en Bibi Schreuder (Bert Hellinger Instituut Nederland), waar wij, Rudi Hartmans en Rob van Doggenaar aanwezig waren, ontstond het initiatief om nu het patroon Moederszonen eens nader te onderzoeken.

Need To Help
In de praktijk. Ontwikkelhouse sessies [15]: ‘Need to help’
Een thema dat regelmatig vanuit verschillende invalshoeken langs komt in het ontwikkelhouse is ‘helpen’. Hoewel de connotatie van helpen natuurlijk positief is (en niet alleen de connotatie), zorgt het ook voor veel ruis, gedoe en pijn.
Waarom wil je helpen? Het loont je bewust te worden vanuit welke intentie je zo graag wil helpen.
Zolang geven gekoppeld is aan innerlijke vrijheid, leidt dit tot innerlijk geluk. Maar als er te veel druk op komt, is de consequentie een uitputting van je eigen voedingskracht.

Kijken naar jezelf
In de praktijk. Ontwikkelhouse sessies [15]: Kijken naar jezelf
Ik heb nieuwe foto’s op mijn website.
Wat zie je als je naar jezelf kijkt op een foto?
Het wordt steeds minder naarmate ik ouder wordt, maar nog altijd kan ik op foto’s van mezelf een angstige, onzekere, verdrietige kleine jongen zien. Die in z’n jonge jaren teveel de liefde en warmte van z’n ouders moest missen.

Voordat de boom valt
In de praktijk. Ontwikkelhouse sessies [14]: Voordat de boom valt
Vorige week viel zomaar een van de hoge populieren voor het ontwikkelhouse om. Met een enorme knal om 4.30u ’s ochtends.
Bij het verzagen en afvoeren van de boom zagen we de oorzaak van zijn omvallen: de wortels waren zwart en rot. Het fundament onder de boom was slecht en dat ging uiteindelijk ten koste van zijn veerkracht. Inmiddels ligt de boom in dikke schijven gezaagd voor de deur.
Een mooiere metafoor, zomaar voor de deur van het ontwikkelhouse kan bijna niet!

Wezenlijke Wandeling
In de praktijk. Ontwikkelhouse sessies [13]: zijn met je vraagstuk
Na een mooie lange zomer is ook het ontwikkelhouse weer open!
Je bent onder andere welkom voor een een Wezenlijke Wandeling.
Wat ik je biedt is vooral de ruimte, rust en aandacht om te zijn met je vraagstuk. We gaan samen letterlijk op pad met je vraag, nieuwsgierig op zoek naar nieuwe inzichten en andere horizonten.
Hoe gaat dat?

Kinds of Kindness
In de praktijk. Ontwikkelhouse sessies [12]: Kinds of Kindness
Vorige week zag ik de film 'Kinds of Kindness' van Yorgos Lanthimos. Een aanrader! Alleen de titel fascineerde me al: verschillende uitingen van aardig zijn voor ‘n ander.
Daags na het zien van de film zit ik samen met een coachee die regelmatig verstrikt raakt in pleasend gedrag. In z'n werk, in z'n relatie, met zijn zus. Wat innerlijke spanningen oplevert. En ongelijkwaardige relaties die zo langzamerhand beginnen te schuren. Een 'kind of kindness' dat niet meer dient…

“Waar ben je van?”
In de praktijk. Ontwikkelhouse sessies [11]: Waar ben jij van?
Vorige week liep ik samen met een coachee door de prachtige Schoorlse duinen. We hadden het al wandelend over het gevoel dat je werk je bestaansrecht geeft en dus ook hoe leeg het kan voelen als je dat werk een tijdje niet meer doet.
Het werkte heel bevrijdend om niet antwoorden te zoeken op de vraag "wat ben ik?", maar op de vraag "waar ben ik van?".
Reden te meer om ook zelf weer eens letterlijk op een rijtje te zetten waar ik van ben…

Nacht kijken
In de praktijk. Ontwikkelhouse sessies [10]: Nachtkijken
Belevingen uit je rijke leven bepalen tot op de dag van vandaag hoe je in bepaalde omstandigheden acteert of op bepaalde personen reageert. Vaak zonder dat je het door hebt.
Als de manier waarop je dat doet niet goed meer voelt, niet vrij, veel energie kost en steeds maar weer tot vervelende situaties leidt die je eigenlijk niet wil, heb je iets te pakken waar je mee aan de slag kan. “That’s a door”. Het houdt je namelijk weg van wat je hier te doen hebt.
Erik van de Loo noemt het de 'Night Vision Cyclus'. Nacht kijken…

Aandacht!
In de praktijk. Ontwikkelhouse sessies [9]: Aandacht
Aandacht voor aandacht deze week in het ontwikkelhouse!
Ik deed o.a. een opstelling met een coachee naar aanleiding van zijn ReflACT-meting, ging naar Abramovic 't Stedelijk in Amsterdam en had een sessie met een coachee geboren in een land dat nu in oorlog is.
Hoe is het met jouw aandacht deze week? Wat heb je echt met aandacht gedaan?
Uitdaging: vraag je 's ochtend direct na het wakker worden af waar JIJ (niet je agenda, niet je partner, niet je werk,...) vandaag aandacht aan wil besteden. En de proef op de som, 's avond voor het slapen, of dat gelukt is. En vooral, waarom eigenlijk niet? …

Systeemlab ‘vadersdochters’
In de praktijk. Ontwikkelhouse sessies [8]: Systeemlab 'Vadersdochters'
Vorige week was ik op het mooie Texel mede-onderzoeker bij een systeemlab over ‘vadersdochters’.
Heerlijk om vanuit de basishouding ‘er is niet één waarheid’ en vanuit hoofd, hart en buik, waarnemend te onderzoeken.
Zoals ook 'moederszonen' zijn ook vadersdochters 'slechts' een duiding van een patroon waar je last van kan hebben. Niet te verwarren met een label, een hokje of diagnose, maar als opening om je van een onbewust patroon bewust te maken…

Thuiskomen
In de praktijk. Ontwikkelhouse sessies [7]: Thuiskomen
Afgelopen weken was het meivakantie en zijn we heerlijk op vakantie geweest, nu weer thuis.
Ik heb er altijd al wat mee gehad, thuiskomen.
De Reflact©-meting maakte me er een paar jaar geleden van bewust dat er bij mij altijd een onbewust verlangen is naar geborgenheid, een thuis, hechting. Een gevoeligheid voor de juiste omgeving. Het feit dat ik een kreeft ben, versterkt dat nog eens…

“Ik hou van je en heb je niet nodig”
In de praktijk. Ontwikkelhouse sessies [6]: Ik hou van je en heb je niet nodig
Dit weekend keek ik terug op een volle week met gesprekken die in eerste instantie niks met elkaar te maken leken te hebben. Al mijmerend erover zie ik de rode draad: ze gaan bijna allemaal over relaties en bewustzijn. In allerlei vormen.
Het deed me denken aan deze groeilijn: Het groeien van 'afhankelijk zijn' naar 'onafhankelijk zijn,' en van daaruit naar 'wederzijds afhankelijk'…

“Door mijn schuld, door mijn schuld, door mijn grote schuld”
In de praktijk. Ontwikkelhouse sessies [5]: Door mijn schuld, door mijn grote schuld
“Als iemand mij een tekstje stuurt met de boodschap, we moeten elkaar spreken’, denk ik meteen, oh jee, wat heb ik nu weer gedaan?”
Fascinerend zinnetje van een coachee vorige week. Onze sessie ging over hoe schuld je in de weg zit om het leven vol te leven…

Bewust maken van wat je onbewust drijft: ACT of love
In de praktijk. Ontwikkelhouse sessies [4]: Bewust van onbewuste, ACT of love
Hoe kan ik mezelf, en daarmee anderen, bewust maken van wat je onbewust drijft? Deze persoonlijke fascinatie kreeg vorige week weer een mooie verdieping met de expert training van ACT (Analytical Competence Tool)…

Leiding geven of je koning voelen?
In de praktijk. Ontwikkelhouse sessies [3]: Je koning voelen
Vanuit Jung’s duiding van ons collectieve onbewuste gebruikt hij het archetype van ‘de koning’: de koning wekt in ons het verlangen om te gaan staan voor wie we zijn, verantwoordelijkheid te dragen en, wanneer het nodig is, te strijden voor wat ons lief is en zo naar beste weten vorm te geven aan het land waar we wonen…

Niet jezelf voelen in je eigen familie: All Of Us Strangers
In de praktijk. Ontwikkelhouse sessies [2]: All Of Us Strangers
Zondagochtend zag ik in het filmhuis de prachtige film: All Of Us Strangers.
De film toont wat mij betreft prachtig hoe het verleden als rem kan werken op dat waar je in het hier en nu al langer naar verlangt. En er maar niet lijkt te komen, je blijft op dat waakvlammetje branden. Het deed me denken aan wat een opstelling voor je kan doen…

Is je ‘functie’ ook je ‘plek’?
In de praktijk. Ontwikkelhouse sessies [1]: Is je functie ook je plek?
Zo na de rust en introspectie van de kerstvakantie (toch?) komt er ook altijd weer een moment om weer aan de slag te gaan.
Wat deed ik ook weer? En te voelen, heb ik er weer zin in? En waar ga ik vandaag mijn energie aan besteden en waar niet (meer) aan? Vragen die me altijd weer verder brachten. Wat me opvalt in de praktijk is dat er een verschil te maken is tussen wat je je ‘functie’ en je ‘plek’ zou kunnen noemen…

Secure Bases
Het ontwikkelhouse begint al langzaam als een secure base te voelen.
Secure bases helpen je de focus te verleggen van pijn, gevaar, angst en verlies naar mogelijkheden, voordelen, opbrengsten en groeiperspectief. Het is een bron van inspiratie en energie zodat je op onderzoek kan gaan en risico's durft te nemen…

Bewegende Delen!
Daar komen ze. Met dicht geknepen billen kijken we hoe de delen één voor één over het tuinhek worden getild. Zeven delen die samen ons Ontwikkelhouse gaan vormen.
Toen ik in 2010 voor mezelf begon, moest ik natuurlijk ook een bedrijfsnaam hebben. Dat werd Bewegende Delen.
De naam is gebleven, Bewegende Delen. De schaal is veranderd, ik werk nu met name 1:1 en met teams. Het gaat nog altijd over anders kijken. En nog veel meer over delen in beweging dan voorheen…

Eerst verbinding met jezelf, dan doen
Stroom, data, rioolbuis en watertoevoer liggen inmiddels strak onder de grond. De verbindingen zijn gemaakt het opbouwen van het prefab-huis gaat van start. Mooie volgorde: eerst de verbinding, dan gaan doen.
En zo probeer ik ook te leven: eerst verbinding maken met jezelf; met je waarden, je ziels-talenten, je verlangens, je bron, met wat je hier op deze wereld te doen hebt. En dan handelen. Moeilijk zat…