Nacht kijken

In de praktijk. Ontwikkelhouse sessies [9]: Nacht kijken

Belevingen uit je rijke leven bepalen tot op de dag van vandaag hoe je in bepaalde omstandigheden acteert of op bepaalde personen reageert. Vaak zonder dat je het door hebt.

Als de manier waarop je dat doet niet goed meer voelt, niet vrij, veel energie kost en steeds maar weer tot vervelende situaties leidt die je eigenlijk niet wil, heb je iets te pakken waar je mee aan de slag kan. “That’s a door”. Het houdt je namelijk weg van wat je hier te doen hebt.

Zo had ik deze week een coachee die, hoewel alle seinen op groen staan om wat meer achterover te leunen en te oogsten, moeilijk kan leunen op zijn eigen verdiensten. Zijn bijdragen aan de groei van het bedrijf zijn heel waardevol en worden ook gezien. En toch, vanuit een schuld, die nooit ingelost zal worden, blijft hij maar doorgaan. Exemplarisch: vinden dat hij in elke meetjng inhoudelijk en dus met woorden iets moet inbrengen. Associërend op zijn jeugd, half in de schemer, half in de nacht, vonden we inzichtgevende zaadjes. Het feit dat er vroeger nooit een compliment, geen trots, maar ook geen bestraffing volgde. Hoe de coachee ook zijn best deed...

Ons onbewuste brein vergelijkt razendsnel een situatie in het hier en nu met wat je al eerder hebt beleefd. En doet er alles aan om ook nu weer, ook al is dat gevaar er nu helemaal niet, pijn opnieuw te voorkomen. Waardoor je onbewust op gelijke wijze handelt als toen. En je dus voor een groot deel niet meer neutraal ziet wat jezelf, de huidige situatie of een ander persoon nodig heeft. Of verdiend in dit geval.

Erik van de loo noemt het de 'Night Vision Cyclus'. Nacht kijken. Door het creëren van een reflectieve ruimte, associeren op het vraagstuk (dat wat in het hier en nu niet goed gaat) en wat dat oproept aan herinnering over vroeger. Vaak een beetje tastend in het donker, want makkelijk kom je er niet bij. Om uiteindelijk de verbinding en overeenkomsten in patronen te herkennen, erkennen en doorvoelen.

Bij een andere coachee ging het over conflicten mijden in allerlei verschillende situaties. Seksualiteit en conflict zijn de twee uitersten vormen van intimiteit. Toen we op die manier samen keken naar conflicten mijden en pleasen, als het vermijden van intimiteit, staarde de coachee stilzwijgend in de verte. Er gebeurde wat, waar ik enkel met aandacht bij hoefde te blijven. Een uitleg over hechtingsstijlen en wat dat doet met de mate waarin je je kan verbinden en intiem kan zijn, was de verder weg naar zijn jeugd en relatie met z'n moeder. Toen na een tijdje de coachee zelf begon over het naast geboren worden uit je moeder, je ook geboren wordt uit jezelf, heb ik voorgesteld een boterham te gaan eten. We waren er wel.

Dit weekend ben ik op een hele andere manier aan het nacht-kijken: 3 dagen en nachten op het Best Kept Secret. De therapeutisch werking van de dansvloer aan het onderzoeken ;-).

Wil je ook bewegen van 'wat je overkomen is' naar 'wat je gevormd heeft'? Je bent welkom op een prachtige plek, het Ontwikkelhouse in Schoorl (met of zonder boterham):

- Persoonlijke coaching

- Executive coaching

- Team coaching

- Opstellingen

- Reflact©-meting

- Intervisie

- Wezenlijke wandeling

Vorige
Vorige

“Waar ben je van?”

Volgende
Volgende

Aandacht!