“Waar ben je van?”
In de praktijk. Ontwikkelhouse sessies [9]: "Waar ben jij van?"
Vorige week liep ik samen met een coachee door de prachtige Schoorlse duinen. Na onze ontmoeting in het Ontwikkelhouse en het inventariseren wat er op dit moment speelt, voelde het goed om letterlijk in beweging te komen.
We hadden het al wandelend over het gevoel dat je werk je bestaansrecht geeft en dus ook hoe leeg het kan voelen als je dat werk een tijdje niet meer doet. De coachee heeft het voor zichzelf weten te organiseren een paar maanden niet te werken. Wat ben je dan nog als je niet meer het werk doet dat je jaren met veel bevlogenheid hebt gedaan? Het voelde met momenten leeg.
Het werkte heel bevrijdend om niet antwoorden te zoeken op de vraag "wat ben ik?", maar op de vraag "waar ben ik van?".
Een vraag die best spannend is omdat je moet durven kiezen. De bevrijding zit denk ik in de verschuiving van de buitenwereld, waarin je begrijpbaar maakt wat je doet, naar je binnenwereld. Ik word al mijn hele leven een beetje kriebelig van de vraag: wat ben jij? Waarschijnlijk omdat het ook iets doet met voldoen aan de verwachting van de buitenwereld. Met de vraag, waar ben je van, heb ik minder moeite. Dit vraagt welliswaar om meer kwetsbaarheid en durf, maar brengt je dichter bij jezelf.
Reden te meer om ook zelf weer eens letterlijk op een rijtje te zetten waar ik van ben. Daar ga ik:
Ik ben van:
Groei en ontwikkeling, vanuit: 'je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden'.
Kennis en ervaringen absorberen om het op ‘n moment weer door te geven en te zien dat dit iets in beweging zet. Door het delen van mijn eigen ervaringen en kennis in het leven.
Voorleven is sterker dan voorzeggen
Waardigheid, en veel minder van ‘nuttigheid’. Ik heb dan ook altijd meer aandacht voor bezieling dan voor realisme (en ben me daar bewust van).
De balans tussen integratie, erbij horen en differentiatie, jezelf zijn. Een balans waar ik vaak weer op terugkom en me al jaren fascineert. Een balans die zorgt voor energie, kleur en veranderingen in het leven.
Menselijkheid, van wat je van nature bent, in relatie tot wat je je in je leven hebt moeten aanleren (en mag afleren).
Fenomenologisch kijken, m'n intuïtie en lijf gebruiken, naast analytisch, m'n hoofd gebruiken.
Radicale eerlijkheid: 'de wereld nemen zoals die is zorgt voor beweging'.
Een ontwikkelaanpak, van A naar ergens. En veel minder van een ontwerpaanpak, van A naar B (Fantastisch om een Wikkelhouse in 3 dagen tijd volledig operationeel op te leveren, maar zo vaak ook onbewust onterecht toegepast)
De motto's: 'Alles stroomt', 'Je kan nooit twee keer in dezelfde rivier stappen' en 'Alles dat je aandacht geeft groeit'.
De ziel heeft meerdere levens, wat wil ik dit leven leren en wat blijft er 'in de knop' voor een volgend leven?
Het onbewuste. Sturen op gedrag is weinig effectief zonder bewustzijn over wat onbewust drijft.
Schoonheid; in muziek, natuur, architectuur, kunst, mensen. Ik heb een goede smaak, gevoel voor stijl. En zie ook schoonheid in systemen die perfect werken (en me irriteren als dat niet zo is).
Bewustzijnsgroei om een vrijer mens te worden
Levenskunst: hoe van je leven een kunstwerk maken?
De waarde van (mijn) aanwezigheid in stilte
Leuk om te doen en nooit echt af.
Waar ben jij van?
Tot welk rijtje kom jij?
Wil je ook meer zicht op waar je van bent? Je bent welkom op een prachtige plek, het Ontwikkelhouse in Schoorl, voor wat ik doe vanuit waar ik van ben:
- Persoonlijke coaching
- Executive coaching
- Team coaching
- Opstellingen
- Reflact©-meting
- Intervisie
- Wezenlijke wandeling