Need To Help

In de praktijk. Ontwikkelhouse sessies [16]: ‘Need to help’

Een thema dat regelmatig vanuit verschillende invalshoeken langs komt in het ontwikkelhouse is ‘helpen’. Hoewel de connotatie van helpen natuurlijk positief is (en niet alleen de connotatie), zorgt het ook voor veel ruis, gedoe en pijn.

Waarom wil je helpen? Het loont je bewust te worden vanuit welke intentie je zo graag wil helpen.

Zolang geven gekoppeld is aan innerlijke vrijheid, leidt dit tot innerlijk geluk. Maar als er te veel druk op komt, is de consequentie een uitputting van je eigen voedingskracht.

Het helpt (!) ook hier weer dat ik kan putten uit eigen ervaringen. Ik deed in de afgelopen 10 jaar een paar keer een yoga retraite met zo richting het einde van de week een stilte dag. De eerste keer vond ik het heerlijk én had ik er extreem veel moeite mee. Wél met elkaar verbonden zijn, je doet ook die dag alles samen, maar dan in volledige stilte. Ik kwam er achter dat een deel van mijn weerstand te maken had met een sterke wil tot helpen van de ander. En dat kon voor m’n gevoel niet, in stilte, zonder te praten. Ik schreef in mijn aantekenboekje, ik voel een ‘need to help’, die er nu niet uit mag. Maar waarom eigenlijk?

Ik kwam er achter dat mijn wil tot helpen onbewust gedreven werd door een eigen leegte die ik wilde opvullen. En soms nog gedreven wordt, onder druk, stress, vermoeidheid. (Naast een overtuiging dat je moet praten om te helpen, maar dat is weer een ander inzicht)

Als je in je jonge jaren structureel ervaringen hebt met een gebrek aan basale levenswarmte en aandacht, dan heb je de neiging je aan te passen aan wat voorhanden is. Je ‘regelt’ aandacht door voor de ander te zorgen met lief of aangepast gedrag op de hoop dat je er iets voor terugkrijgt. Maar omdat het geen vrij gegeven warmte is, blijft je innerlijk vervulling uit. Wie of wat je ook probeert te redden. Ook al krijg je wat je hebben wilt, het ‘telt niet’. Bovendien haalt je afhankelijkheid van de ander je uit je levenskracht. Die op zijn of haar beurt ook zomaar op een plek terecht kan komen die geen energie geeft en niet authentiek is. [bron: De Maskermaker].

Herkenbaar?

Ik spreek ook leidinggevenden waarbij de titel, de functie eerder een leegte lijkt op te vullen, dan dat de plek echt vervulling geeft en aansluit bij de purpose. En waar het gesprek al snel gaat over niet-authentiek leiderschap.

Een zin van Bert Hellinger (hij noemt dit zijn 1ste principe van helpen) raakte mij wel toen ik ‘m de eerste keer las: “je geeft slechts dat wat je hebt, en verwacht en neemt ook slechts dat wat je nodig hebt.”

Wat doet zo’n zin met jou?

Wil je ook bewuster worden van wat jou wil tot helpen eigenlijk drijft? Je bent welkom op een prachtige plek in de Schoorlse duinen (en/of online). Ik help je graag ;-)

Vorige
Vorige

Systemische Speeltuin: Moederszonen

Volgende
Volgende

Kijken naar jezelf