Leiding geven of je koning voelen?

In de praktijk: Ontwikkelhouse sessies [3]

“Ik wil over een paar jaar leiding geven aan 100 man, nu zijn dat er 10”. Een eerste reactie op de vraag tijdens een intake: wat is je coachvraag? Vooral interessant natuurlijk om door te vragen op het waarom ervan.

Én het laat zien dat als het gaat over groei en ontwikkeling, in veel organisaties dit vaak het dogma is. Senioriteit en goed zijn in wat je doet wordt ‘beloond’ met een leidinggevende rol als volgende stap.

Het kwam deze week ook weer langs in al die gesprekken over wat er mis is in de omroepwereld. En waar dat toe leidt.

Ik heb als coach en organisatieadviseur veel voorbeelden zien langskomen van leidinggevenden die wél de functie hebben, maar niet de plek innemen. Die daar mee worstelen, of toch zeker hun collega’s en medewerkers. Veel blinde vlekken. Weinig congruent en authentiek handelen.

Lezen over Carl Jung gaf me deze week opnieuw een mooi inzicht*. Vanuit zijn duiding van ons collectieve onbewuste gebruikt hij het archetype van ‘de koning’ om anders te kijken naar de ontwikkeling van de werkende mens (ergens tussen 28-56 jr).

Het archetype van de koning wekt in ons het verlangen om te gaan staan voor wie we zijn, verantwoordelijkheid te dragen en, wanneer het nodig is, te strijden voor wat ons lief is en zo naar beste weten vorm te geven aan het land waar we wonen. Het ontwikkelingsproces dat daarbij hoort is niet eenvoudig: de uiteindelijke bereidheid om ons eigen sterke ego in dienst te stellen van waar we op zielsniveau naar verlangen. Iets groters dienen vraagt continu om zelfonderzoek naar wat dat voor jou is.

‘Koninklijk’ betekent dus niet zomaar dat je in het dagelijkse bestaan een leidinggevende functie moet vervullen. Vaak onbewust ingegeven door een lage eigenwaarde of om een ouder trots te maken (onbewust!). Of bewust door het volgen van de conventies buiten jezelf. Het archetype van de koning beschrijft hoe ‘koninklijk’ je binnen jouw mogelijkheden en kwaliteiten je plek inneemt, zowel privé als in je werk.

Het gaat dan niet om status, maar om vragen als: Breng je liefde en verbinding in je omgeving? Wordt de wereld beter van jouw inspanningen? Hoe wil je dat er later over je gesproken wordt? En, wat houdt je tegen je volle plek in te nemen?

Dan kan het antwoord zijn dat je van nature de plek inneemt van een leidinggevende. En die plek koninklijk invult. Of misschien wel totaal iets anders. Als het maar koninklijk voelt en het werk is dat je met trots en eer doet.

Wil jij ook onderzoeken wat jouw volgende, natuurlijke stap gaat zijn en hoe je daarmee dichter bij je koning voelen komt? Welkom in het ontwikkelhouse in Schoorl voor:
- Persoonlijke coaching
- Executive coaching (als dat je roeping is ;-))
- Team coaching
- Opstellingen
- Intervisie
- Wezenlijke wandeling

*Mooi beschreven en dus citeer ik uit deze boekentip: ‘Dagboek van de Ziel, De zeven levensfase’ van Bertie Hendriks.

Vorige
Vorige

Bewust maken van wat je onbewust drijft: ACT of love

Volgende
Volgende

Niet jezelf voelen in je eigen familie: All Of Us Strangers